Meer info nodig? 011/36.21.21
Vervoerdersaansprakelijkheid (CMR)

De C.M.R.-conventie (Convention relative au contrat de transport international de Marchandises par Route) is een internationale conventie die van toepassing is bij grensoverschrijdend vervoer over de weg van of naar een geconventioneerd land.  Zowat alle Europese landen zijn aangesloten, evenals enkele landen in het Midden-Oosten.

De conventie stipuleert dat een transporteur aansprakelijk voor alle schade aan de vervoerde goederen, en dit vanaf het ogenblik van ontvangst tot aan de aflevering van de goederen aan de bestemmeling.  In bepaalde gevallen is hij ook aansprakelijk voor de vertraging in de levering.

Enkele uitzonderingen op de contractuele aansprakelijkheid worden voorzien, bv. als de schade of de vertraging te wijten is aan niet-voorziene omstandigheden buiten de wil en schuld om van de vervoerder.  Zo is een natuurramp een niet-voorziene omstandigheid, maar motorpech onderweg is dat niet.

De aansprakelijkheid van de vervoerder is beperkt tot een bedrag per kilogram, uitgedrukt in SDR (speciale trekkingsrechten – 8,33 SDR) of uitgedrukt in euro (€ 11,60).

Voor bepaalde goederen is dit voldoende, maar vaak zal dit bedrag per kilogram niet volstaan. Denk maar aan hoogwaardige toestellen, elektronica..) Dan is het aan te raden om als opdrachtgever een extra verzekering op de goederen af te sluiten.

Als vervoerder doet u er best aan u voor de schade aan de goederen te verzekeren via een CMR-polis. Deze zal vergoeden conform de bepalingen van de CMR-conventie, en dus beperkt tot maximum limiet. Transport van goederen die een waarde hebben boven de limiet, worden best afgedekt door een Goederenverzekering op maat.

Wij staan klaar om naar u te luisteren

Bel ons op 011/36.21.21
van ma t/m vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur


Liever zelf gecontacteerd worden?
Maak een afspraak wanneer het u past.

Word terug gebeld Stuur ons een mail 

Vraag online je offerte aan